10 September 2012

Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου: 15 Σεπτεμβρίου η νεες αποφάσεις των φαρμακοποιών

Αυτό αποφάσισε το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που συνεδρίασε σήμερα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του κλάδου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η διοίκηση του ΠΦΣ, επισήμανε την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, σημειώνοντας πως επιμένει στο σημείο αυτό, διότι «χωρίς τη χρηματοδότηση τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει».
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ο ΠΦΣ θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση υπό τις προϋποθέσεις ότι:
Η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή βιομηχανία , φαρμακεμπόριο και φαρμακεία
Να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Ο ΠΦΣ ανακοίνωσε ότι ζητά διάλογο με το Υπουργείο στην βάση αυτού του πλαισίου, και ότι συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, συνεχίζει να ισχύει η απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης της 25ης Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Ταμία του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκα, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα επέκτασης της πίστωσης στις 65-75 ημέρες, αντί των 45 ημερών που προβλέπει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και προκειμένου να δεχθούν προσωρινά την επέκταση της πίστωσης, ζητούν επιμερισμό της επέκτασης της πίστωσης και μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανιών και των φαρμακαποθηκών.
Πρόσθεσε πως από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής η κατανάλωση φαρμάκων έχει μειωθεί, φθάνοντας τους στόχους του μνημονίου.
Σημείωσε μάλιστα πως αρνούμενη η Πολιτεία την πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, «ας μην ψάχνει εξιλαστήρια θύματα» γιατί ουσιαστικά αρνείται τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

No comments:

Post a Comment